Novice

13 Mornarskih vraževerij

1. Banana

13 mornarskih vraževerij se začne z banano. Poleg njihovih olupkov, ki povzročajo, da na njih spodrsne mnogim komedijantom, so za banane dolgo vrjeli, da prinašajo nesrečo. Še posebaj na ladjah. Veliko pomorščakov se še danes izogiba bananam na krovu.

2. Brez žensk na krovu

Ženske naj bi na krovu prinašale nesrečno, saj so odvračale mornarje od njihovih dolžnosti. Takšno vedenje naj bi razjezilo temperamentno morje, ki naj bi se zato maščevalo ladji. Po drugi strani pa naj bi gole ženske “pomirile morje”. Zato boste na premcu ladij videli podobo gole ženske. Njene gole prsi naj bi pomirile razburkano morje, široko odprte odprte oči, pa naj bi vodile mornarje na varno. 

3. Son of a Gun (otrok topa)

Dečke, ki so se rodili na ladji so poimenovali “otroci topa”, to pa zato, ker naj bi bil najbolj primeren kraj za rojstvo otroka na krovu  v prostoru za tope. Seveda je to veljalo samo za ladje, katerih kapitani so bili dovolj pogumni, da so na krov sprejeli ženske. Novorojenci na na krovu naj bi prinašali srečo.

4. Brez žvižganja na krovu

Žvižganje in petje v veter prikličeta nevihto.  

5. Rdeče nebo

Rdeč sončni zahod nakazuje čudovito vreme, med tem ko rdeč sončni vzhod nakazuje dež in slabo vreme.

6. Smrtonosno besedišče

Da zagotovimo varen povratek ladje ter njene posadke se moramo na morju strogo izogibati nekaterim besedam: ”utoniti” in ”zbogom”. Če vam nekdo reče ”srečno”, vam bo to zagotovo prineslo nesrečo.

7. Pazite se morskega psa na preži

Morski pes, ki sledi ladji, pomeni neizogibno smrt.

8. Delfini so dobrodošli

Mornarji verjamejo da so delfini, ki se igrajo pred barko, dober omen.

9. Ne plujte na naslednje dni

Ena izmed 13 mornarskih vraževerij je tudi plutje na določene dni v tednu. Ne plujte ob četrtkih, petkih, prvi ponedeljek v aprilu in drugi ponedeljek v avgustu.

Petki: Petke so dolgo šteli kot nesrečne dni, verjetno zato, ker je bil Jezus Kristus usmrčen na petek.

Četrtki: Četrtki so slabi za plutje, ker je to Torov dan – dan boga gromov in neviht.

Prvi ponedeljek v aprilu, je dan ko je Kajn ubil Abela.

Drugi ponedeljek v avgustu, je dan, ko je bilo uničeno kraljestvo Sodome in Gomore.

Najbolj vraževerni mornarji verjamejo, da  je edini dober dan za plovbo nedelja.

10. Gusarski videz

Preluknjano uho pri mornarju je pomenilo, da je plul okrog sveta, ali pa prečkal ekvator. Vraževerni mornarji so nosili zlate obročke, ker so verjeli, da jim prinašajo srečo. Nekateri so verjeli, da ima zlato čarobno zdravilno moč, ali pa jim je služil kot zaščitni talisman – ta naj bi tistega, ki ga nosi ščiti pred utopitvijo.

Tudi tetovaže so veljale, kot znak sreče. Pomorščaki so si običajno vtetovirali navtično zvezdo, ki je tako kot zvezda severnica predstavljala signal, da se približujejo domu.

11. Ne spreminjaj imena čolna

Spreminjanje imena čolna prinaša nesrečo. Čolni razvijejo svoje življenje in osebnost po tem, ko so enkrat poimenovani in krščeni. V kolikor se odločimo in zamenjamo ime čolna je potrebno nujno opraviti še obred preimenovanja.

12. Plačujte 

Mornarji, ki niso plačevali svojih dolgov so krivi za neurja in druge tragične dogodke, ki so se pojavili na ladji. Mornarska vraževerja so vsekakor učila tudi dobre navade za družbo, ki so še danes dobrodošla.

13. Izogibajte se rdečelascem

Za rdečelasce velja, da prinašajo nesrečno na ladji. Še posebej, če srečamo kakšnega pred vkrcanjem na ladjo. Edino zdravilo za to vraževerje je, da ga ogovoriš preden on ogovori tebe.

Vir: www.boaterexam.com , www.navticni-tecaji.si